Ce să ceri când îți negociezi noul loc de muncă

Am scris articolul de mai jos pentru Ziarul Financiar, luna trecută (august 2012).

Dacă tot îți schimbi locul de muncă, prinde bine să te asiguri că ieși în câștig.

1. Cere bani

Cea mai bună oportunitate de a obține o creștere a veniturilor o ai când iți negociezi salariul inițial la noul loc de muncă. Vei mai avea discuții și pe parcurs, dar un context mai favorabil decât acela pe care-l ai la inceput e putin probabil să mai găsești. De aceea, lasă deoparte timiditatea și, fără să fii totuși tupeist, propune sume si insistă asupra lor. Dacă i-ai făcut pe oameni să-și dorească foarte mult să te aibă in barca lor, acum e momentul să culegi roadele acestor eforturi.

2. Cere mai multe zile de concediu plătit

Potrivit legii, ai dreptul la un anumit număr de zile de concediu plătit pe an. Dar acel număr nu trebuie privit ca un plafon ci ca o bază de plecare. Contractul de muncă, din câte îmi aduc aminte, chiar precizează „zile de concediu…” și „zile suplimentare de concediu…”. Zilele libere te ajută să păstrezi un echilibru între viața profesională și cea personală, iți dau ocazia să te mai relaxezi, să călătorești, să petreci timp cu cei dragi sau pur și simplu să te mai extragi din stresul și aglomerația muncii cotidiene.

3. Cere concediu fără plată

Dacă ești dintre cei care nu se pot desprinde de muncă, de e-mailuri, de proiecte, de activitățile de la serviciu, dacă ești dintre cei care-i terorizează pe alții cu ședinte la ora 18, atunci poate ți se pare ciudat să negociezi timp liber. Nu-i nimic, lasă-i pe ceilalți să ceară timp liber, pe cei care știu să-l aprecieze.

Munca e ca un gaz care ocupă tot spațiul disponibil. Mai devreme sau mai târziu simțim fiecare nevoia să-i punem niște stăvilare iar a cere un concediu fără plată in fiecare an iți va oferi posibilitatea să te deconectezi, dacă vei vrea. Îți asiguri o opțiune de care s-ar putea să ai nevoie.

4. Cere buget pentru dezvoltarea ta profesională

Câștigul tău este dat de importanța muncii care ți se poate da in grijă. Dacă nu ești preocupat să devii tot timpul mai bun, mai devreme sau mai tarziu câștigul tău va fi afectat. Mai mult decat atât, satisfacția ta profesională și stima de sine în ansamblu s-ar putea sa aibă de suferit. Asigură-ți deci un buget pe care să-l folosești în scopul dezvoltării tale. De acest buget va beneficia din plin și angajatorul tău, pentru că vei fructifica la locul de muncă productivitatea sporită; și poti să le și spui asta in discuții.

5. Nu te entuziasma de rezonanța titlurilor sau de mărimea biroului

„Vei face parte dintr-o echipă de profesioniști. Suntem numărul 1, îți oferim provocări deosebite. Foarte puțini dintre cei din generația ta au ajuns deja pe o astfel de poziție. Vei avea propriul tău birou, inclusiv o masă separată pentru discutii, cu scaune de piele”. Foarte bine. Poți plăti ratele cu titlul de pe cartea de vizită? Nu. Cere bani. Biroul individual te ajută cu ceva în direcția dezvoltării profesionale sau a asigurării unui echilibru între serviciu și viața personală? Puțin probabil. Cere concediu sau un program flexibil.

Sunt bune titlurile, dar ele nu schimbă realitatea: vei munci mult. Vor vrea mulți tot felul de treburi de la tine. Te vor stresa și te vor provoca până peste poate. Asigură-te, deci, că lucrurile pe care le obții în schimb au o valoare adevarată pentru tine.

6. Cere lucruri care pot fi măsurate

„Mi-aș dori libertate in luarea deciziilor, posibilități de creștere profesională, un șef care să fie deschis la ideile propuse de mine”. Desigur, cu plăcere.

„In fiecare an: 15 zile de concediu plătit, în plus față de cel care mi se cuvine legal, până la 15 zile libere neplătite și un buget de 1500 EUR pentru diferite cursuri agreate împreună, în completarea salariului în valoare de x” sună mult mai bine, după părerea mea.

7. Mici sfaturi

Dacă începi prin a cere un concediu plătit mai lung, s-ar putea să ți se spună sec că nu se poate. De aceea, începe cu banii. Când discuția despre bani ajunge la momentul la care tu ceri în continuare dar angajatorul nu-ți mai poate oferi niciun ban în plus, atunci e momentul să spui că ești gata să accepți un concediu plătit mai lung în locul sumei de bani pe care ei nu o pot acoperi.

Dacă pachetul include o mașină, evită să ceri o mașină tot mai mare. Mașina e tentantă, mai ales pentru bărbați. Te uiți la marcă, la model, la motorizare și zâmbești mulțumit. Dar te obișnuiesti cu ea. Dacă o mașină pe o treaptă mai jos îți oferă ce-ai nevoie, insistă pe o cantitate suplimentară din punctele 1-4.

Daca vei avea de câlătorit mult până la birou și înapoi în fiecare zi, nu pentru că stai tu departe ci pentru că firma s-a mutat departe, e un pretext bun să mai ceri ceva. De exemplu, o săptămână de concediu, chiar neplătit, pe an.

Analizează dacă vei putea folosi ceea ce îți oferă angajatorul – abonament la sală, servicii medicale etc. Dacă respectivul serviciu ți se pare valoros, acceptă-l. Dacă e doar “nice to have”, schimbă-l acum cu ceva mai important pentru tine.

 

Insistă. Nu te grăbi. Fii politicos, dar ferm. Subliniază tot timpul ce le oferi. Iar după ce bateți palma, asigură-te că aduci mult mai mult decât ai promis – asta e cheia ecuației.

2 comentarii
  1. witz.ro a spus:

    pentru ca tot veni vorba de birou, daca tot te gandesti sa alegi locul cu cel mai misto birou, atunci nu uita sa ii ceri scaune ergonomice de la http://www.witz.ro. Cel putin vei stii ca acest producator roman iti ofera cele mai faine scaune. Inclusiv scaune execuitve

  2. Daca optezi sa te angajezi pentru modul in care arata viitorul tau birou, atunci cere angajatorului sa iti ia scaune ergonomice de la http://www.witz.ro. Un producator roman care iti ofera calitate pentru scaune executive de calitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: