(3/5) „Never mind what you want. Just do your duty”
Pe 11 noiembrie 2005 se stingea din viata cel care a fost principalul nume in gandirea de management, Peter F. Drucker. Cartile lui au inspirat milioane de oameni. Folosim unele dintre ideile sale aproape in fiecare zi fara sa ne dam seama. A fost coach pentru Jack Welch si, prin doua intrebari bine formulate, l-a ajutat sa defineasca planul de bataie care a crescut capitalizarea bursiera a General Electric de la 14 miliarde $ la 400 miliarde $ sub conducerea sa. A fost un indrumator major pentru Jim Collins, provocandu-l la o maniera de a gandi care, in timp, ne-a adus cartile Built to Last, Good to Great sau How the Mighty Fall.
Avem de la Drucker un raft intreg de carti si o serie de citate valoroase. Dintre ele, vi-l supun atentiei pe cel din titlu. In contextul de azi, in care „if you can dream it, you can do it” si „aim for the moon; even if you miss it, you’ll be among the stars” au fost depasite de alte idei si mai halucinante, de indemnuri de a face absolut tot ce vrei, de a indrazni, de a „valorifica oportunitatile”, acum si aici, fara limite si fara prea multa planificare, Drucker ne aduce cu picioarele pe pamant subliniind nevoia de a ne ocupa de lucrurile la care ne-am angajat.
Asa ca atunci cand iti faci planurile pentru noul an, lasa timp suficient si lasa energie suficienta pentru angajamentele pe care ti le-ai luat deja. Care sunt duty-urile tale? Ce-ai promis? Poate o casnicie, poate esti parinte, poate ai o sefa care ti-a intins nu o mana ci ti-a dat incredere cu carul cand inca era evident ca nu o meriti.
Desigur, vrei multe, dar ce obligatii ai? Acestea nu apar si dispar ca vanzatorii de umbrele ci, odata luate, ele raman cu tine multa vreme. Si potrivit lui Drucker, pe care nu cred ca ar trebui sa-l contrazicem noi acum, acestea ar trebui sa aiba prioritate in fata want-urilor ce iti trec stralucitoare prin fata in fiecare zi.
„Da, dar eu vreau sa schimb lumea!!!”. In regula. Tinand cont ca nu putem merge toti la Washington (sau in alta parte), primul loc in care schimbam lumea suntem noi insine. Al doilea loc il formeaza cei din jurul nostru, fata de care suntem angajati la cate ceva.
(Ilustratia nu e facuta de mine ci e, desigur, a producatorilor filmelor Minions, Illumination si Universal).