Cuvinte buclucașe
Când susținem prezentări, trebuie să fim atenți ce cuvinte și expresii folosim. Vă prezint mai jos cateva perle auzite în cadrul unor conferințe. Ele aparțin unor persoane respectabile, de obicei top manageri sau antreprenori de succes.
1. „Aș vrea să vă explic astăzi…”
Când spui „să vă explic” te poziționezi mai presus decât audiența. Tu ești profesorul iar ei elevii. Tu ești cel isteț iar ei sunt cei care pricep greu. În unele cazuri e acceptabilă abordarea: dacă ești Neagu Djuvara și ne vorbești despre originile unor domnitori români; dacă ești Zubin Mehta și ne spui la ce să fim atenți în piesa urmatoare; dacă esti cu două, trei ordine de mărime peste ceilalți, atunci e în regulă. Dar dacă se intamplă ca tu să fii în față și alți oameni cam ca tine să stea în scaune, atunci „să vă explic” ne cam zgârâie urechile.
Iți recomand alte variante: „azi vorbim despre…”, sau „aș vrea să vă prezint…”, sau „tema zilei este…”.
Alte expresii nepotrivite, din aceeași categorie cu „să vă explic”: „ce intrebări aveți, poate e ceva ce n-ați înteles” sau „păcat că n-ați citit cu atenție”.
Mulți prezentatori se întreabă ce e de făcut cu participanții dificili, cu cei care tot comentează, cu cei care-ți speculează fiecare neatenție. Se aplică foarte bine și aici expresia din medicină: mai bine să previi decât să combați. Audiența de obicei își dorește o sesiune bună, la fel cum îți dorești ca filmul pe care ai ales să-l vezi să fie bun. Dar dacă oamenii sunt neutri și speakerul îi ia cu “să vă explic”, cu “vă repet”, sau cu “așa cum am spus adineaori” atunci nu trebuie să fie o surpriză că oamenii încep să răspundă cu aceeași desconsiderare.
Expresia “așa cum am spus adineaori”, spusă de prezentator, păcătuiește prin faptul că-l pune la zid pe cel care întreabă ceva, pentru simplul motiv că nu a fost atent un pic mai devreme. E tot o atitudine superioară. Mesajul expresiei este, de fapt, “deșteptule, eu îmi bat gura de pomană aici? Fă bine și fii atent la ce vorbim, nu mă întrerupe cu ceva ce a fost discutat deja”.
În situația unei întrebări care arată că omului i-a scapat ceva, îți recomand să-i răspunzi calm, poate argumentând altfel decât mai devreme. Făcând așa, împuști doi iepuri:
- rămâi prietenos cu omul; răspunzi vulnerabilității cu bunătate și rabdare. Poate își dă seama și el pe parcursul răspunsului tău că respectivul subiect a fost tratat deja și va aprecia că ai fost calm. Ți-ai făcut un prieten în sesiunea respectivă;
- câștigi admirația celorlalți, care-și dau seama și ei că întrebarea e redundantă și constată că tu poți face ceea ce lor poate le-ar fi fost greu: răspunzi prietenos și ilustrezi altfel, în loc să repeți.
Îi poți lua de sus, dacă vrei sau dacă nu-ți pasă prea mult de ei. Poate te descurci cu niște Gică Contra, poate asta e imaginea pe care ți-ai creat-o și pe care vrei s-o păstrezi, de om arogant, direct și închis la opiniile celor pe care-i consideri neimportanți. Dar mai devreme sau mai târziu s-ar putea să ajungi totuși într-o situație jenantă și să nu-ți sară nimeni în ajutor.
De aceea, dacă poți planta semințe de prietenie în audiență, fă-o cu încredere.
Va urma.