(2/5) Evita sa faci tot ce poti face

pink-porsche
Sa intram putin intr-o tema laterala, pentru a da un sens foarte practic discutiei: banii. Simplificand, putem spune ca oamenii se impart in 4 categorii, dupa cati bani cheltuie:
  1. Cei care cheltuie mai mult decat castiga. Aici intra, printre altii, poporul american, care cheltuie in medie 109$ la fiecare 100$ castigati;
  2. Cei care cheltuie tot ce-si permit sa cheltuie. Isi permit o masina scumpa, o cumpara. Isi permit un apartament mai mare, desi actualul e foarte bun, se muta cu prima ocazie. Isi permit o vacanta care costa cat o masina, o iau si se bucura de ea. Cand sunt intre job-uri, au probleme;
  3. Cei care cheltuie semnificativ mai putin decat si-ar permite sa o faca. Pot merge pe Luna in vacanta, dar un litoral rezonabil le e suficient si confortabil. Si-ar putea cumpara orice masina, dar conduc una sigura, frumoasa si fara briz-briz-uri, pe care nu o tot schimba la 2-3 ani. They live well below their means, cum sunt descrisi de obicei;
  4. Zgarcitii, care tin de bani dincolo de nivelul rational si locuiesc inghesuiti, mananca prost si poarta acelasi pulover pana cand devine lucios.

Cine crezi ca sunt cei mai fericiti? Probabil fiecare in felul lui. Putem argumenta oricand – nesurprinzator pana la urma – ca varianta de urmat este a 3-a. Primii traiesc cu stres. Se mai obisnuiesc cu el, dar sabia e mereu deasupra capului. Cei din categoria a patra traiesc cu frica. Cei din categoria a doua vor mereu mai mult si nimic nu ajunge sa le fie suficient. Cei din categoria a 3-a au atins un nivel la care si-au pus frau poftelor si se bucura cu adevarat de viata.

Cam la fel e si cu timpul. Primii spun DA prea multor lucruri si, oricat s-ar agita, nu le pot face pe toate. Au intentii bune, vor si cariera, si familie, si MBA, si maraton. Cei din categoria a doua au pus un pic de frau, s-au desprins cu greu din unele lucruri, dar sunt in continuare foarte ocupati. Cel putin nu mai au atat de multe frustrari, dar in agenda lor cu greu poti strecura un ac. Pe zgarciti ii intalnim foarte rar, pentru ca timpul, spre deosebire de bani, nu se poate inmagazina si tot se duce pe ceva.

Ti-as propune sa nu faci tot ce poti sa faci, oricat de atragatoare pot parea oportunitatile. Daca ti-a spus cineva ca esti istet, ca simti business-ul si ca un MBA bun e tot ce-ti lipseste, nu te arunca neaparat sa-l faci. Daca Madam de la HQ iti propune sa mergi sa conduci o filiala de-a lor de mai la Sud si mai la Est, think twice. Chiar daca pare ca merge si incape si familia, si MBA-ul de mai devreme, te poti trezi usor in prima categorie.

Nu lua un imprumut mare doar pentru ca poti. Nu-ti lua masina in culoare de highlighter doar pentru ca poti. Nu te apuca de o afacere doar pentru ca poti. Nu manca din toate felurile de la bufet doar pentru ca poti. Nu striga la angajati doar pentru ca poti.

Lucreaza sa extinzi mereu ceea ce poti face – CAN – dar evita cu orice pret sa faci tot ce poti face. Asta ca plan pentru 2017, daca vrei. Multumirea adevarata e cand ai o distanta mare intre ce poti si ce faci. Abia atunci poti spune ca ai ales, ca ai spus NU, ca ai timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: