O carte utilă: „The Joy of Less”
Probabil te numeri și tu printre cei care, la o mutare dintr-o locuință în alta, constată cât de multe lucruri s-au strâns prin casă. Facem ce facem și se adună pe lângă noi tot felul de obiecte sau haine care, deși utile odată, acum ne sunt indiferente sau chiar ne încurcă.
În ultimii ani am parcurs zeci de cărți despre managementul timpului, organizarea informațiilor, planificare, work-life balance și alte teme conexe. Am facut-o dintr-un motiv pe care ți-l voi prezenta foarte curând.
Una dintre cărți mi s-a părut foarte utilă în aerisirea spațiului din jurul nostru, motiv petru care mă gândeam să ți-o recomand. Este vorba despre “The Joy of Less”, de Francine Jay.
Iată trei dintre ideile și recomandările cărții:
1. Test pentru lucrurile tale.
Uită-te la unul dintre ele și întreabă-te: “dacă te-ai strica sau te-aș pierde, te-aș înlocui? Sau aș răsufla ușurat că am scăpat de tine?”
Lucrurile din jurul tău trebuie să fie utile. Iar pentru a afla cât de utile sunt, întreabă-te cât de mult sau cât de des le folosești. În engleză treaba asta s-ar exprima așa, în cuvintele autoarei: “to be useful, an item must be used”.
2. Cum scapi de lucruri?
Odată ce-ai decis să mai renunți la obiecte sau haine, nu e nevoie să le arunci pe fereastră. Ține undeva într-o debara sau în garaj o cutie cu lucruri de donat. Când dai de ceva ce nu-ți mai folosește, pune obiectul respectiv în cutie. Iar când e plină cutia, fă o bucurie cuiva. Sigur se găsesc oameni bucuroși să primească ce ție nu-ți mai folosește.
Autoarea recomandă trei categorii în care să-ți gândești lucrurile. Philip Kotler le-ar zice “Cei 3 T”: Trash, Treasure, Transfer. Paragraful de mai sus se referă evident la Transfer.
3. “If one comes in, one goes out”
Uite un principiu mai dificil de aplicat, dar foarte sănătos. Probabil lucrurile se întâmplă cam așa: constați că un obiect din casă ar trebui înlocuit – aspirator, televizor, laptop sau altceva. Poate arată rău, poate nu mai funcționează impecabil, poate e rămas în urmă. Începi să cauți un înlocuitor mai bun, mai frumos, mai grozav, mai funcțional etc. După ce-l cumperi, se întămplă ceva ciudat: nu-ți vine să renunți la vechiul obiect. Te gândești că are și acela utilitatea lui, te gândești să-l ții de rezervă sau pentru vreo situație excepțională. Uite cum ideea de a înlocui s-a transformat într-o acțiune de a adăuga.
Pentru a-ți mai aerisi spațiul de acasă sau de la serviciu, trebuie să fii gata să renunți la unele lucruri, fără ca asta să însemne că risipești bani sau că arunci lucruri bune. Le poți vinde sau le poți da altora, cărora le-ar prinde bine, dacă nu mai ai nevoie de ele. Și, pe de altă parte, trebuie să reziști tentației de a tot acumula haine, accesorii, pantofi, gadget-uri sau alte obiecte.
Cartea e plină de exemple concrete și utile, are idei multe și valoroase așa că dacă ești preocupat să treci mai light prin viață, ca să te poți mișca mai ușor și să te bucuri de spațiu fizic și mental, îți recomand călduros lectura cărții.
Uite pagina autoarei: http://www.missminimalist.com