(1/5) CAN, MAY, MUST – unul singur ti-e preten bun

octavian-pantis-can-may-mustMai tii minte verbele modale? Le gasim si in afara orelor de engleza. De exemplu: companiile isi conduc oamenii prin MUST (trebuie sa vii la serviciu, trebuie sa respecti procedurile astea, trebuie sa completezi rapoartele astea), stimuleaza MAY (da, ai voie sa vii cu idei, sa propui imbunatatiri, chiar ne-am bucura daca ai face-o) dar platesc dupa CAN: „can you deliver?”, „can you handle this project?”, „can we trust you with this team?”.

Daca vrei sa ai o viata calduta in corporatii, e suficient sa stai bine la MUST. Cat timp respecti tot ce e de respectat, nu prea te da nimeni afara. Pentru o viata mai animata trebuie sa inscrii puncte la MAY: pune-ti mintea la contributie si propune ceva nou, intreaba ce-ar fi daca x?

Dar adevaratele succese profesionale vin cand mergi mai departe si demonstrezi nu numai ca poti pune intrebari istete ci ca poti livra rezultatele pe care compania pune pret. Asta e ceea ce se plateste, asta e ce se cauta, un CAN cu litere ingrosate. In special daca are si un „now” dupa el. Angajatorul e mai putin interesat daca esti pasionat de ceva sau daca stii cate-n luna si-n stele. E foarte interesat sa poti livra, sa duci la bun sfarsit un proiect, sa-ti atingi targetele ambitioase care ti s-au propus, sa duci echipa la un nivel superior de performanta.

Nota pentru antreprenori: spre deosebire de angajati, care pot trai rezonabil cu MUST si MAY, in antreprenoriat acestea au o valoare aproape de zero. Singurul care conteaza, singurul care misca firma din loc este CAN.

Intrebare de final de an: cat de mult ti-ai crescut CAN-ul profesional in 2016? Ai acum o capacitate mai mare de a-ti indeplini obiectivele decat aveai in urma cu un an? Pentru ca, foarte probabil, tintele pe 2017 iti vor fi setate mai sus (de catre altii sau de catre tine). Desigur, toti putem spune ca am capatat oricum experienta, ca am dat cu capul, ca am mai aflat noutati, deci am crescut acest CAN. Dar intrebarea este daca ai avut si daca ai dus la bun sfarsit un plan constient asumat de a deveni mai bun.

A-ti creste capacitatea de a livra rezultate e una din principalele directii in care iti poti stabili ceva pentru anul urmator, daca vrei. Si e una dintre cele mai bune investitii de timp si de bani pe care cineva le poate face.

Lasă un comentariu