Ciudatele cuvinte ale domnului Ratan Tata

Revista Time publica saptamana aceasta un mic interviu cu dl.Ratan Tata, marele industrias indian care conduce un conglomerat cu venituri anuale de aproximativ 100 miliarde USD si cu aproape o jumatate de milion de angajati. Averea personala a domnului Tata e estimata la 1 miliard USD.

Prima parte a interviului, care ne si intereseaza, poate fi citita aici.

Domnul Ratan Tata, in varsta de 75 de ani, se retrage de la conducerea grupului si declara ca e bucuros de faptul ca de-acum inainte „voi avea timp sa fac lucrurile pe care vreau sa le fac”. Adica cum?!? Aici s-ar potrivi fascinantul spectacol de mirare al domnului Valentin Stan, pe care nu l-am mai vazut de multa vreme, dar cred ca ne descurcam si fara artificii.

Pare trista situatia asta, in care abia la 75 de ani spui ca poti face ce vrei, desi esti cu banuti frumosi in buzunar si cu rezultate exceptionale in portofoliu. Desigur ca nu putem trage concluzii incriminatoare dupa un singur interviu; domnul Ratan Tata o fi avand motive bune pentru a fi angajat atata timp in niste responsabilitati care par sa-i fi ingradit libertatea de a face ce doreste.

Dar putem trage totusi o concluzie. Pesimistul ar zice: vezi, oricum nu poti face ce vrei nici daca ai miliardul in buzunar, cu atat mai putin daca nu-l ai. Deci nu te zbate, pentru ca te stresezi degeaba.

Eu iti propun insa un alt gand: atentie ce decizii iei, pentru ca uneori trebuie sa traiesti cu deciziile respective multa vreme si poti deveni usor prizonierul lor. Iar alegerile sunt ale tale, nu prea poti da vina pe un sef neintelegator, pe o aglomeratie perpetua la serviciu sau pe faptul ca ai facut ce fac si altii.

Iti doresc sa ai un an in care sa ai timp sa faci ce vrei.

Lasă un comentariu